böcek

Darwin Böceği

Darwin böceğinin bilinen diğer adı Geyik böceğidir.

Darwin Böceği

Darwin böceği yada diğer bilinen adı ile geyik böceğinin Latince adı Chiasognathus grantii dir.Bu böcek türünü keşfeden beagle isimli gemi ile araştırma gezisine çıkan Charles Darwin ‘dir.Bu sebeple Darwin böceği olarak anılır.

Şili’nin Patagonya bölgesinde ve Arjantin’de yaşayan Darwin böceği erkekleri, uzun boyunuzları ile dünyadaki  6 – 9 cm ye kadar büyüyebilen en iri ve en ilginç böcek türlerinden birisidir.Dişileri erkeklere oranla oldukça küçüktür. Darwin böcekleri nasıl beslenir der isek,  ağaç özsuyu ve ağaç kurumuş ağaç yada ağaç kabukları arasındaki böcek larvaları ile beslenir.Darwin böceği erkeği genelde şili ve arjantin ormanlarında ağaçlar üzerinde yaşar ve büyük boynuzlarını dişiyi cezbetmede kullandığı gibi , karşısına çıkan kendi türünden bir rakibe karşı da kullanır.Kavganın kazananı rakibini ağaçtan aşağıya atandır.  Devamını Oku

Herkül Böceği

Dünyanın en büyük ve en ilgi çekici böceği olan herkül böcekleri insanlar arasında popüler olan ve hatta evlerde beslenen bir böcek türüdür.Doğadaki herkül böcekleri o kadar enteresan hayvanlardır ki kendi ağrırlığının 850 katı kadar ağırlık kaldırabilirler.Bu belgesel de herkül böceği görüntülerini izleyin. Devamını Oku

Sivrisineklerin Yaşamı ve Hayatı

Yapılan araştırmalar sonucuna Afrikada sivrisinek aktivitesi özellikle dolunay zamanında 500 kat arttığı gözlemlenmiştir.Sivrisinekler Yumurtaların su kenarlarına ve bırakır.Yumurtadan gelişince çıkan larvalar su içerisinde planktonlar ile beslenerek haytta kalırlar.Fakat bu safhada bir çok sivrisinek larvası kuşlara ve balıklara yem olur.Sağ kalan larvalar gelişimlerini tamamlayarak ergin birer sivrisinek olup uçma kabiliyeti kazanmış bir sivrisinek olarak hayat devam eder.

Anofel cinsi sivrisineklerin erkeleri meyve çiçek nektarları ile beslenir.Anofel cinsi sivsineklerin dişileri ise canlıları en yakınında buldukları canlıları ısırır ve kanlarını emerek beslenir.Sıtma nedir , Sıtma nasıl bulaşır sorusuna cevap arar isek Devamını Oku

Arı Katili Hırsız Sinek

Hırsız sinek adı ile bilinen Diptera(Çiftkanatlılar) ailesine ait olan yaklaşık 7000 civarında tanımlanmış türü bulunan bir sinektir.Bilinen türlere Zosteria sp. ve Michotamia aurata ‘yı verebiliriz. Arı katili olarak bilinen hırsız(soyguncu) sinekler genellikle avlanırken her türün kendine ait mimikri(taklit) özelliklerinide kullanırlar.Arı katili bu sineklerin bazı türlerinde bombus arısına benzeyen görsel yapıları bulunur.

Hırsız sinekler yada diğer adı ile arı katilleri avını yakaladıktan sonra bıçağa benzeyen keskin hortumları ile avınının vücuduna nörotoksik ve protein parçalayıcı enzimler şırınga eder. Nörotoksik zehir avını hareketsiz hale getirir , protein parçalayıcı enzimler ise avın vücud dokuları parçalar ve lapa haline getirir.Bu aşamadan sonra ise arı katili hırsız sinek lapa haline gelmiş avını hortumunu kullanarak emer yada diğer değişle yer.İzleyin Devamını Oku

Canavar Yüzlü Örümcek

canavar yüzlü örümcek

Genel olarak ekvator çizgisinin günyinde yayılım gösteren canavar yüzlü örümceği izleyebilirsiniz.Canavar yüzlü örümceğin diğer örümceklere oranlar en büyük farkı örümceklerde görülen ağ örme özellikleri olmamasıdır..Canavar yüzlü örümcekler ürettikleri ağı tıpkı bir serpme balık ağı gibi ön ayakları tutar ve avını bekler.Avı yaklaştığında balık tutar gibi ağını ayakları ile ağına atar ve avını yakalar.Avına zehir enjekte ettikten sonrada avının ölmesini bekler ve yer.İzleyin. Devamını Oku

Çekirge Ve Kırbaçlı Örümcek

Çekirgeler inanılmaz kamuflaş yetenekleri ile otlar ve çalılar arasında doğadaki yaşamlarını sürüdürürler.Çekirgeler sürü halinde görüldükleri gibi tekil olarak yaşarlar.Genellikle otlar ve bitki yaprakları ile beslenirler.

Çekirge

Çekirgeler doğada yada bulundukları yerde aşırı çoğaldıklarında bitki örtüsüne zarar verir,Hatta bu zarar bitkilerin sonunu getirebilir.Bu yüzden tabiat işbaşındadır onun en büyük düşmanlarında birisi böcekler dünyasından ‘Kamçılı Örümcek’ Yada diğer adı ile Kırbaçlı örümcek çekirgeleri yiyerek onun sonunu getirir.İzleyin. Devamını Oku

Gergedan Böceği

Gergedan böcekleri Palearktik bölge(Asya kıtasının ekvator çizgisinin kuzey hattı)akdeniz havzası ve yukarı pakistan,ortadoğu ve kuzey afrika da yayılım gösterip yaşamlarını sürdürürler.

gergedan böceği

Ayrıca dünyada hobi amaçlı evlerinde ve bahçelerinde gergedan böceği besleyen böcek hobiceleri mevcuttur.Gergedan böceği özellikleri şunlardır.Gergedan böceği 4 cm uzunluğunda ve 6 cm genişliğinde olup vücudunun baş kısmındaki kütikula başkalaşımı sonucu oluşmuş boynuzsu yapı ile tanınmıştır.
Devamını Oku

Arılar

Arılar dünyamızda besin döngüsünün devamı için olmazsa olmaz bir basamağın temsilcileridirler.Eğer arılar olmasa idi birçok bitkide tozlaşma gerçekleşmeyecek ve bitkilerin çoğalması mümkün olamayacaktır.Bu da biz insanların beslenmesi için gerekli olan meyve ve sebzelerin tükenmesi anlamına gelir.Arılar hem yaban hayat için hemde insan hayatı için yokluğuna karşı önlem alamayacağımız canlılardır.

Arılar çiçeklerden nektar ve çiçek tozu toplar ve yaşamları için topladıkları nektarlardan bal üretirler. Bir arı kolonisinde çiçeklerden nektar ve çiçek tozu(Polen) toplama işlemini işçi arılar yapar. Yaz mevsiminde ürettikleri balı aslında biz insanlar için değil kış mevsiminde besin kaynağı olarak hazırlarlar.
Dünyamızda yaklaşık olarak 12000 arı türü vardır.Bu arı türleri içinde bazı türler kendi yaşamları için bal üretirken , bazı işgalci ve asalak türlerde bal arılarının ürettikleri balı çalarak yaşayan arılardır.
Kraliçe arı yumurtladıktan sonra arılar dört evreden geçer.bunlar 1:Yumurta 2) Larva 3)Pupa .Pupa evresinden çıkan yavru arı beslenerek büyür ve yetişkin bir arı haline gelir.Bir arı kolonisinde dişi, erkek, işçi,ve kraliçe arı gibi hiyerarşik gruplar vardır.Bu konulara şu anda girmeyeceğim.Çünkü arıcılık ayrı bir bilim dalıdır.
Bir çok arı türü var demiştik bunlar arasında bal arıları, eşek arıları, koloni halinde yaşamayan tek başına yaşayan arılar, iğnesiz arılar , toprak arıları, guguk arıları, dev arılar vs…
Arıların bir çok avcısı vardır.Fakat bunlar arasında en hızlısı arı kuşudur.Bir diğer düşman ise ormalarda koloni kuran arıların ballarını yiyip yuvalarını dağıtan Ayılardır.
Arı türlerinden bazılarından örnekler verebiliriz; Devamını Oku