Akrepler

Çoğunlukla insanların karşılaştıklarında ürktükleri akrepler, Arachnida sınıfının Scorpiones takımına dahildirler.Eklem bacaklı olan akrepler böcekler ile uzak akrabadırlar.Dünyada şu ana kadar 800- 1700 arasında akrep türü tanımlanmıştır.Ülkemizde ise 23 tane akrep türü yaşamaktadır.Bular arasında zehirli ve öldürücü olanları güneydoğu anadolu bölgesinde yaşayan akrep türleridir.Türkiyenin batısında yaşayan siyah akreplerin zehri öldürücü zehidir.Fakat yine akrep ile temas kurmaktan kaçının.Bu rakam yapılan yeni keşifler ile artabilir. Akrabalık derecesi örümceklere daha yakındır.

Akrepler ilginç yaratıklardır.Atom bombası patlamış bir alanda nükleer serpintiden etkilenmeden yaşayabilirler.Bilim adamları akreplerin bunu nasıl başardıkları hala araştırma konusudur.Akreplerin 4 çift bacağı ve metamorfoza (değişime) ön bacaklar iri birer kıskaç halini almıştır.Ayrıca akreplerin kuyruk kısımlarındazehir kesesi ve iğnesi vardır.Akrebin türüne göre ısırdığı dokuyu ağrıtır ve morartır.Fakat zehirli bir akrep ise canlıyı öldürebilir.

Akrepler küçük canlıları yiyerek beslenir.Bu besinler kertenkele , böcekler , ve hatta fareler ile beslenirler.Genellikle geceleri avlanırlar.Akrep avını kuyruğundaki diken ile soktuğunda zehir kesesindeki zehri enjekte eder.Zehirlenen avın vücud sıvısını emerek beslenen akrep avının dokusunda bulunan kendi zehrinden etkilenmez. Akrepler avıcılarından kurtuldukları sürece 5-8 yıl yaşayabilir. Genellikle nemli ve sıcak bölgelerde yaşarlar.

Akreplerin boyutları 15-23 cm ye kadar türüne göre uzayabilir.Aşağıda bazı akrep türlerinden bahsedelim;

Dünyanın en büyük akrebi Heterometrus swammerdami 23 cm boya ulaşır.Dünyanın en büyük akrebidir.
Batı Afrika’da yaşan Pandinus imperator türü Akrep 22 cm boya ulaşır ve siyah renklidir.
Asya Orman Akrebi Heterometrus laiticus
Kuzey afrika , somali, ortadoğu , güneydoğu anadolu bölgesi ve pakistan bölgelerinde yaşayan Androctonus australis.

Share